Wyszukiwarka

Tort weselny, rodzaje dekoracji

3 kwietnia 2019

Tort weselny to z pewnością jeden z ważniejszych elementów na weselu. Idealny powinien zachwycać smakiem i wyglądem, a przy tym pasować do aranżacji przyjęcia i dekoracji. Decyzja o wyborze tortu nie należy do łatwych, zwłaszcza biorąc pod uwagę dostępność na rynku świetnych cukierni i rzetelnych mistrzów w swoim fachu.

Czerpiąc inspirację od najlepszych, dziś chciałybyśmy zapoznać Was ze stylami dekorowania tortów weselnych prezentowanych przez Pracownię Artystyczną Sarzyński.

Żałujemy tylko, że nie możemy Wam przekazać w tym wpisie smaków każdego z tych cukierniczych dzieł sztuki, ale zapewniamy ze idą one w parze z prezencją i wrażeniem, jaki robią na weselnikach. Poniżej umieściłyśmy link do oferty : Kliknij tutaj

 

  • Tort weselny w stylu angielskim. Dekoracja wykonana z masy cukrowej.

Dekoracja kryjąca się za tą nazwą charakteryzuje się wykorzystaniem masy cukrowej, w którą tort jest ‚ubierany’. Masa jest bardzo plastyczna, dzięki czemu łatwo można z niej formować różne kształty, wycinać  a przy tym pięknie się barwi i maluje. Masa cukrowa daje pole do popisu, można z niej wykonać falbany, kwiaty i wszelkiego rodzaju ozdoby ograniczone jedynie przez wyobraźnie Pary Młodej.

Pierwsze zdjęcie przedstawia tort “szare odbicie”, z kolekcji Mirrors Pracowni. Elementem charakterystycznym i jednocześnie jedynym zdobiącym, są krążki wykonane z masy cukrowej w odcieniu białym, perłowym i miedzianym, ułożone w fantazyjny wzór. Odcienie szarości są w obecnym sezonie weselnym bardzo modne, ale jeśli stawiacie na klasykę, ten model dostępny jest też w kolorze białym z biało złotymi krążkami.

 

  • Kwiaty wykonane z masy cukrowej.

Kwiaty to elementy bardzo często wykorzystywane przy zdobieniach cukierniczych. Florystyczne dekoracje nadają akcentu kolorystycznego i naturalnej, subtelnej elegancji. Klucz do sukcesu tkwi w szczegółach- najdoskonalsze zdobienia nie odbiegają w niczym od naturalnej budowy płatków.

Kiedy połączycie element kwiatowy na torcie z elementami bukietu panny Młodej i dekoracjami na stole, powstanie spójna całość, która zbuduje niepowtarzalną i romantyczna atmosferę. Dobranie kolorystyki indywidualnie, daje swobodę i możliwość dopasowania wszystkiego tak, aby idealnie współgrało z resztą aranżacji weselnej.

 

  • Ręcznie wykonana koronka 

Podstawą w przypadku tego zdobienia tortu weselnego jest bardzo precyzyjne, ręczne wykonanie. Surowiec, który został wykorzystany do zrobienia koronki to lukier królewski, pokryty perłowym barwnikiem. Materiał cukierniczy, który przywędrował do nas z Anglii określany tam, jako “royal icing” wykorzystywany był niegdyś do dekoracji wypieków rodziny królewskiej. Cały tort pokryty jest masą cukrową, a zdobienie w postaci ręcznie wykonanej piwonii to rozwiązanie bardzo piękne, eleganckie i delikatne oraz niesamowicie efektowne.

 

  • Drip cake czyli spływająca czekolada, makaroniki, bezy i żywe kwiaty

Kolekcja Drip Cakes, to nie tylko rozkosz dla podniebienia.  Torty te są tak piękne i okazałe, że można patrzeć na nie godzinami. Nazwa wzięła się od charakterystycznie spływającej po bokach czekolady– w języku angielskim drip, oznacza spływać, ściekać. Idealnie sprawdzają się tutaj niewielkie elementy dekoracyjne w postaci makaroników, bezików, żywych kwiatów. Wybór czekolady, którą tort ocieka jest wyborem indywidualnym, więc warto też zadbać o odpowiednią kolorystykę dodatków. Drip Cake ma to do siebie, że przy wykorzystaniu odpowiednich dodatków i kolorów w łatwy sposób można spersonalizować to małe dzieło sztuki. Idealnym w tym przypadku rozwiązaniem będzie topper na szczycie tortu- z napisem oddającym charakter miłości Pary Młodej, lub inicjałami. Jest to również doskonała alternatywa dla nieprzepadających za smakiem masy cukrowej, Drip Cake gładzony jest kremem maślanym. Idealnie sprawdzi się na uroczystości w klimacie lekkiego glamour, w nowoczesnym wydaniu.

 

  • Plastyczna czekolada i świeże owoce

Nawiązanie do rustykalnej aranżacji, natury i prostoty. Połączenie niesamowicie aromatycznej plastycznej czekolady, w różnych konfiguracjach kolorystycznych i z indywidualnie dobranymi owocami to propozycja skromna, ale oryginalna i urokliwa. Pochodzący z Kolekcji Naturalnej Tort “Kosz Borówek” to realizacja, która szczególnie nas urzekła. Połączenie smaku ciemnej czekolady i soczystości borówki, z pewnością przypadnie do gustu gościom. Aromat czekolady i zapach świeżych owoców sprawią, że tort stanie się pełnowymiarowym doskonałym wypiekiem.

Zamiast borówek z powodzeniem można wykorzystać maliny, truskawki lub pomieszać wszystkie owoce razem. Przewiązanie piętra jutowym sznureczkiem będzie dopełnieniem rustykalnej stylistyki, a tort zdobiony w ten sposób, wkomponuje się idealnie w wesele w stodole, zwłaszcza serwowany na drewnianym pieńku

 

  • Bita śmietana oraz żywe kwiaty

Tort weselny o wdzięcznej nazwie “Naturalny” jest idealnym przykładem tortu rustykalnego . Bardzo szykowny, ale z niewymuszoną elegancją pokryty masą śmietanową i przyozdobiony świeżą gipsówką. Topper na szczycie będzie wisienką na torcie;) Nic tak nie ozdabia jak piękne, pachnące żywe kwiaty.

 

  • Torty Semi Naked

Formą ozdoby tortu weselnego jest tutaj sposób wykonania dekoracji. Delikatne gładzony szpachelką krem maślany dookoła tortu sprawia, że boki tortu są ledwo widoczne, delikatnie prześwitują. Semi Naked to prostota w wykonaniu i dekoracji. Idealnymi w tym przypadku dodatkami będą eukaliptus, świeże jeżyny i figi. Delikatnie oprószony cukrem pudrem czy przyozdobiony jadalnym złotem, komponuje się doskonale z większością aranżacji weselnych. Najlepiej serwować go na grubym plastrze drewna.

 

  • Kolekcja Mono

Dekoracja sama w sobie. Idealna alternatywa dla zwolenników innowacji i fantazyjnych rozwiązań.

Tort zbudowany z minideserków, które serwuje się gościom. Bardzo nowoczesna forma serwowania tortu, która wygląda obłędnie i bardzo okazale. Dekoracja, smaki i dodatki dopasowane są do preferencji Pary Młodej. Możliwości jest mnóstwo, a najchętniej wybieranymi smakami jest figa, pomarańcza, porzeczka, kasztan, orzech czy tiramisu. 

Propozycji, w jakich można podać tort weselny jest mnóstwo, a precyzja Pracowni Artystycznej Sarzyński zachwyca i przepełnia podziwem. Każdy tort weselny dekorowany jest z ogromną dokładnością i przywiązaniem do najmniejszych nawet szczegółów, będąc jednocześnie lekką prezentacją mistrzowskiej ręki.

Jesteśmy dumne z tego, że Lubelszczyzna może się poszczycić takim profesjonalizmem w wykonaniu i dostępem do tak wspaniałych dzieł sztuki cukierniczej– zwłaszcza w jednym z najpiękniejszych dni życia.

Podziel się tym postem

X