Słodkości weselne to wyjątkowy rodzaj słodyczy. Zdobią, zachwycają i doskonale smakują. Wybierając na swoje wesele desery, warto zastanowić się chwile, jakie będą najlepsze. Z taką odpowiedzią bez wątpienia przychodzi cukiernia „Czekoladowy”. Rodzima lubelska firma, prężnie rozwijająca się i z roku na rok podbijająca to raz więcej serc… i podniebień.
Przygoda Pana Jakuba-twórcy i kreatora „Czekoladowego”- zaczęła się od wczesnych lat dziecięcych. Jako młody człowiek, pod okiem Babci z satysfakcją spędzał czas w kuchni, szlifując swoje zamiłowanie do wypieków. I tak czekolada ukochanej Babci rozkochała w sobie Pana Jakuba, zabierając go w piękną podróż. Z biegiem czasu i lat pasja pielęgnowana w sercu powoli dojrzewała, nieśmiało przybierając postać sposobu na życie.
Zawodowe szlify kulinarnych pasji na Akademii Sztuk Pięknych w Łodzi na kierunku Projektowanie Kulinariów, a także wiele kursów i szkoleń, prowadzonych przez uznanych mistrzów sztuki cukierniczej, między innymi Jeana-Pierre Wybauw oraz Ramona Morato i Alexandra Bordeaux, dały doskonałe zaplecze edukacyjne i praktyczne. Późniejsza współpraca z Magdą Gessler okazała się przełomem w życiu zawodowym.
W 2011 roku, po podjęciu decyzji, która narodziła się wśród toskańskich pejzaży, Pan Jakub otworzył „Czekoladowy” – słodki synonim zapachu, barwy, formy, dbałość o każdy detal i wyważona kompozycji. Cukiernia specjalizuje się w czekoladowych tortach z owocowym ganachem, ciastach, kruchych tartach oraz lodach naturalnych. Doskonale zgrany zespół dba każdy najmniejszy nawet szczegół, przenosząc tym samym na produkty doświadczenie i niesamowitą pasję. Zdecydowanie tak smakuje miłość!